Art i mort al Montgó

 

A finals dels anys 80, el “Grup Espeleològic Gater” va descobrir a l’interior d’una petita cavitat una important sèrie de manifestacions rupestres esquemàtiques. El museu de Xàbia, “Soler Blasco”, després de comprovar la importància de la troballa, es va dedicar a calcar i estudiar les pintures.

La cova es situa a 375 metres sobre el nivell del mar, no té més de 50 metres de recorregut i el seu accés és bastant complicat perquè s’ha de escalar l’últim tram per accedir al seu interior. Es tracta d’una cavitat que allotja un total de deu panells de pintures rupestres amb diferents motius.

Aquesta sèrie de pintures, considerades com a art esquemàtic, es pinten amb tonalitats vermelles i negres, encara que el predomini del negre sobre el vermell és notable.

Totes aquestes manifestacions pictòriques estan associades a una necròpolis amb enterraments disposats en una situació secundaria (van ser portats “a posteriori”, després de mort el difunt).

Per tant, que els morts s’empaqueten i es pugen a aquesta cova per ser dipositats allí, al costat d’aquesta sèrie de pintures, té la seva càrrega simbòlica i aquí radica la seva singularitat.

Una col·laboració entre el Ministeri de Cultura, la Fundació Cirne i el Museu Arqueològic de Xàbia ha permes mostrar els resultats de l’excavació mitjançant panells explicatius i vitrines amb material arqueologic original.

Pròximament s’exposarà un 3D amb una recreació de la cova.

Podeu visitar l’exposició a la Fundació Cirne fins el 30 de juny i a partir del 24 d’Agost al Museu Arqueològic de Xàbia.