Els primers indicis arqueològics de la Dénia andalusina.

L’última conferència de l’any a la Sala del Castell de Dénia el proper dia 20 de Desembre a les 19.30 hores, ens endinsarà de la ma de Josep A. Gisbert, arqueòleg municipal, en el període de govern Califal, al segle X. Es tracta d’un dels períodes menys coneguts de l’època Medieval Andalusina a la Ciutat de Daniya, Dénia.

Més informació en este enllaç:

Topografía y arqueología de tres medinas del sur del Xúquer. Xàtiva, Bairen i Dénia. Indicios de diseño y esplendor urbano en los años del Califato omeya de Córdoba.

El context històric fa referència al moment del regnat d’Abd al-Rahman III, governant que es va autoproclamar califa, ostentant també el càrrec religiós. Durant el seu enfrontament amb les tribus enemigues, sobre tot del nord d’Àfrica, manà construir unes drassanes a Tortosa, Almeria i Dénia. La fabricació de nous vaixells, li permeteren defendre per via marítima el califat dels seus enemics exteriors. Aquesta decisió de crear les drassanes en aquests llocs no era banal: ports naturals de fàcil embarcació i molt a prop de l’antiga Via Augusta romana, principal via de comunicació de la Mediterrània.

Estructura urbana de Daniya segons Gisbert et al., 1991.

Estructura urbana de Daniya segons Gisbert et al., 1991.

Aquestes dades ens les aporten les fonts escrites. Però aquesta explicació hauria de ser contrastada per l’arqueologia, disciplina que no ha pogut omplir el buit, a pesar de les nombroses intervencions realitzades a Daniya durant els anteriors anys de bonança econòmica i urbanisme desmesurat.

Josep A. Gisbert ens presentarà el primer indici d’arquitectura urbana del període califal -segle X- , més enllà de les drassanes marítimes. Un model de construcció que utilitza un tipus de fàbrica també descoberta a Xàtiva i que presenta paral•lels a les construccions dels segle X del nord d’Àfrica.

Us convidem a gaudir d’aquest nou descobriment, que ha de ser presentat públicament, per al goig i crítica dels amants de la disciplina històrica i arqueològica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bibliografia:

Gisbert, J.A, Burguera, V i Bolufer, J, 1992: La cerámica de Daniya –Dénia-. Alfares y ajuares domésticos de los siglos XII-XIII, Ministerio de Cultura, Ajuntament de Dénia. Dénia.

Gisbert Santonja, J.A, 2011: Topografia y arqueologia de Xàtiva. Inicis de disseny i esplendor urbà als anys del califat omeia de Còrdova. Actes de les III Jornades d’Art. Xàtiva.

Rubiera Mata, Mª. J, 1985: La Taifa de Dénia. Instituto Juan Gil-Albert, Diputación Provincial de Alicante, Alicante.