Ser Mediterrània en essència

Per Irene Buigues Sapena.

Ahir dia 7 de Juny del 2013, dins del marc de les Jornades “El nou turisme i la Marina” realitzades a Xàbia, es va presentar una nova empresa: Ser Mediterrània. La idea parteix de 4 joves amb perfils diferents (dos informàtics, un periodista i un politòleg). Ells mateixos és defineixen com una empresa de comunicació turística online. No ofereixen els típics paquets turístics, ni tampoc rutes, són un projecte cooperatiu que tracta d’aglutinar empreses, institucions i professionals interessats en desenvolupar un nou model turístic en el territori que habitem: la Marina Alta.  Volen potenciar i comercialitzar l’agricultura ecològica, i creuen en les grans febleses de la comarca i en la necessitat de crear una nova marca que aglutine tot allò que ens identifica com a poble: la Mediterrània.

Logotip de Ser Mediterrània

Logotip de Ser Mediterrània

Volen dirigir-se a un públic concret, els europeus, i per això oferiran un producte; essencial per a crear una nova imatge que done valor afegit al nostre territori, i el diferencie d’altres. Producte que es basarà en experiències que giren al voltant de la gastronomia, la cultura, la natura, el paisatge i les persones de la Marina Alta.  No inventen cap producte, pretenen comunicar una nova imatge del territori, més real i autèntica. No té res a veure al que hem estat venent tota la vida a les fires de turisme, les quals queden més bé a la prehistòria o al pleistocè del turisme actual, com comentava José Antonio Donaire a la seua ponència.

És un moment de canvi, i les noves maneres de fer turisme també estan canviant. Ens trobem a les portes d’una nova transició turística com encertadament ens ha plantejat Donaire, i per això és moment d’adaptar-se al Futurisme (Futur turisme) i al que anomenen turisme 2.0. En estos moments es fa imprescindible comunicar via on-line, per això “Ser Mediterrània” té el seu hàbitat natural a la xarxa.

La immediatesa i la virtualitat en la que vivim fa que puguem viatjar des de casa, o assabentar-nos a l’instant quin dels nostres amics  ha tingut una mala experiència anant de viatge o qui ha quedat ben satisfet. Quan nosaltres viatgem de qui ens fiem més? D’un post-turista del destí al que ens dirigim o d’una web turística? La resposta és evident. El turista, comença a cansar-se de la retòrica turística que troba als fullets turístics,  que és basa més bé en un llenguatge hiperbòlic que autèntic.

Una qüestió de comunicació

Al llarg de les jornades es va comparar el cas de la Marina Alta amb el d’altres regions com l’Empordà, la Toscana o l’illa de Menorca. Paisatges similars al de la comarca, però que han sabut desenvolupar millor una estratègia comunicativa coherent amb els valors que volen transmetre. En canvi ací, quelcom pareix que no s’ha comunicat res, i el poc que s’ha fet, ha sigut malament. Pau Canaleta, ponent a la jornada, diu nosaltres com a comunitat hem de construir la nostra imatge, si no ens la construiran els altres. És un clar exemple del que ha passat ací a la comarca. Nosaltres no hem sabut comunicar-nos, per això se’ns associa al Sol i la Platja, i no als elements que realment ens representen com a comunitat. Però primerament, abans d’iniciar cap campanya comunicativa, hem d’iniciar un procés de reflexió, cal preguntar-se: Qui hem sigut? Qui som ? Qui volem ser? A partir d’eixe moment establirem la nostra personalitat com a destí, creant una imatge, un missatge i un relat en concordança amb el que volem transmetre. Un bon exemple, és el vídeo que ens presentaren ahir “Ser Mediterrània”, on queden clars  i de manera simplificada tots els elements: Mar, Muntanya, Raïm i sobretot persones, això és en essència la Marina Alta.

Ser Mediterrània from Ser Mediterrania on Vimeo.

A mode de reflexió

Les jornades com les que es realitzaren ahir en el Parador de Turisme de Xàbia es fan imprescindibles, en canvi es troba a faltar la creació de sinergies i el treball cooperatiu entre tots els sectors involucrats. Seria convenient que tots els Ajuntaments de la comarca s’assegueren  a parlar i acordaren treballar conjuntament en matèria de turisme, així com realitzar un Pla estratègic comú que establisca les pautes d’actuació dins del sector. És moment de crear una imatge de marca híbrida, que aglutine el que realment som com a destí, amb les nostres particularitats i singularitats. Perquè Dénia, la Vall de Laguar o Teulada no són tant diferents.

Projectes com el de “Ser Mediterrània” demostren les inquietuds i les ganes de voler fer bé les coses, i sobretot la voluntat de la gent jove de viure en el lloc on ha nascut i mantenir-lo conforme ha sigut sempre. Des d’esta xicoteta entrada volem recolzar esta nova proposta motivadora i emocionant a l’hora. Perquè sí, pensem que un altre turisme és possible a la Marina Alta. Enhorabona i seguiu endavant!

Més informació:

–        Web: www.sermediterrania.com (la web s’activarà en unes setmanes)

–        Facebook: https://www.facebook.com/pages/Ser-    Mediterr%C3%A0nia/101592096717128

–        Twitter: https://twitter.com/SerMediterrania