Un nou numero de la revista Aguaits

aguaits32-33

Per Josep Antoni Ahuir Domínguez.

Ja tenim aquí el nou numero de la revista Aguaits, molt esperat per tots els que ens agrada  la història i la nostra comarca. En aquest monogràfic es fa un repàs dels diferents conflictes territorials i les mobilitzacions ciutadanes que han resultat del procés de creixement urbanístic de la nostra comarca.

Amb aquesta obra coral es conclou una llarga espera que ens ha portat a analitzar aquest període històric dels últims quaranta anys, en el quan s´ha canviat per complet el paisatge del nostre entorn.

L´estudi es divideix en vuit blocs diferenciats.

En el primer d´aquests Joan Romero, Catedràtic de Geografia de la Universitat de València,  ens fa una presentació titulada “Un país davant l’espill. Crònica d’un cert fracàs col•lectiu” en el qual ens explica com hem venut el territori amb unes conseqüències funestes per al nostre paisatge, per al nostre patrimoni…

La resta de capítols son resultat d´un grup de treball format pels joves investigadors: Ignasi Cervera Arbona, (Llicenciat en Ciències Mediambientals); Juan Miguel Rafet Soriano, (Llicenciat en CC. Polítiques, Professor-tutor UNED Dénia); Mª Josep Ripoll Berenguer, (Llicenciada en Geografia); José Vicente Sánchez Cabrera, (Llicenciat en Geografia)

Així, aquest primer article ens serveix de marc temàtic de la revista “Quatre dècades de conflictes territorials i mobilitzacions ciutadanes a la Marina Alta” ens fa un repàs per alguns dels conflictes que han afectat a les nostres terres com són la construcció de la carretera i el repetidor del Montgó a Dénia als anys 70 o els conflictes amb els PAIS de Parcent o Els Poblets.

En el segon capítol, els autors ens parlen sobre “Els conflictes socials sorgits de la planificació i construcció d’infraestructures a la Marina Alta”.

La nostra terra ha sofrit ens les ultimes quatre dècades en paraules dels autors un autèntic tsunami urbanitzador, com es pot veure si peguem una volta per les nostres muntanyes, exemples com la Sella, el Puig de la Llorença o Moraira son bons exemples, tot açó ha comportat una reacció ciutadana que ha fet que moltes vegades aquest projectes desmesurats es quedaren en paper mullat.

En el següent capítol, “Mobilitzacions i conflictes derivats de la protecció ambiental a la Marina Alta” s´analitzen tres zones protegides com son El Montgó, El Penyal d’ Ifach i la Marjal de Pego – Oliva i com abans i després de la seua protecció han sigut motiu de conflictes relacionats amb l´especulació.

Els dos capítols següents “El riu Girona, risc d’inundació i mobilització social” i “La “guerra de l’aigua” entre Dénia i Pego” ens parlen d´un bé escàs a la nostra terra com es l’ aigua i com la gestió d´aquest recurs ha generat  importants conflictes entre els nostres pobles.

Per a acabar el monogràfic els autors fan un capítol final on es fa balanç i es proposen una sèrie d’ estratègies d’actuació per al futur de la nostra comarca, i este aspecte es molt important, a pesar de que com dèiem al principi hem venut el territori amb unes conseqüències funestes per al nostre paisatge, per al nostre patrimoni. Podem tindre un futur si mirem endavant i fem les coses com toca, eixe ha de ser el objectiu a partir d´ara, i aquest estudi monogràfic es un bon començament.

La revista editada per l´Institut d’ Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) com a numero monogràfic de la Revista d’ investigació i assaig Aguaits, és un bon exemple  per a altres territoris que vulguen posar damunt la taula la seua història més propera.

Per concloure, cal dir que, el dia 20 de febrer del 2014, a la Casa de la Cultura de Dénia es farà la presentació oficial i que segons ens han comentat els autors, es faran presentacions per tota la comarca. També es presentarà en diversos encontres científics.

IECMA Invitacio Aguaits-febrer-2014