🟩 Versió en valencià
La Dénia marinera del segle XIX segons Rafael Monleón: esbossos d’un passeig gairebé oblidat
Al llarg de la història, Dénia ha sigut representada gràficament amb finalitats paisatgístiques, artístiques o promocionals. El castell i el port han sigut els grans protagonistes d’estes imatges. Però hi ha artistes, com Rafael Monleón Torres, que tot i haver capturat la nostra costa amb gran sensibilitat, han quedat en un segon pla… fins ara.
Gràcies a la digitalització dels fons de la Biblioteca Nacional d’Espanya, hui podem recuperar una col·lecció de dibuixos que ens mostren la Dénia marinera de fa més de 150 anys. Escenes senzilles, però plenes de vida.
Rafael Monleón: passió per la mar
Monleón va nàixer a València en 1843. Fill de l’arquitecte Sebastián Monleón Estellés, compaginà la formació artística amb la seua experiència com a pilot naval. Va estudiar a Madrid, influenciat pel pintor Carlos de Haes, i el 1869 va entrar com a pintor honorari al Museu Naval.
La seua obra més coneguda és El Combat de Trafalgar, però va deixar molts altres quadres, gravats i esbossos de temàtica marítima. I entre ells, unes vistes de Dénia realitzades durant una estada a la ciutat l’any 1871.
Un itinerari dibuixat per la costa
Els seus dibuixos tracen un recorregut que comença a Les Rotes, amb una imatge del cementeri dels anglesos (que ell anomena “Les tumbes roches”), i avança per la Marineta Cassiana, on retrata llaüts i altres embarcacions fondejades prop de la costa.
Seguint el passeig, arriba a la zona del Fortí, on es fixa en les antigues muralles i la silueta del Montgó. En diversos dibuixos apareixen mariners carregant sacs, barques en terra, i escenes del barri del Raset, amb cases tocant quasi la mar.
Detall tècnic i esperit romàntic
Monleón era molt precís en la representació de vaixells, però també sabia captar la bellesa dels paisatges i escenes quotidianes. Els seus esbossos mostren el port abans de la gran transformació moderna, amb un realisme sorprenent.
Una de les barques dibuixades porta el nom “Bruja”. En un altre dibuix, destaca la fragata Victoria, ancorada a la costa de Dénia en 1871. Aquella nau, moderna per al seu temps, va inspirar-li posteriors obres navals.
Testimoni d’un temps
Este conjunt de dibuixos és un regal visual que ens apropa a la Dénia d’altres temps. Una ciutat viva, amb activitat portuària intensa, on la mar i la gent compartien espai. Els esbossos de Monleón són una finestra a aquell passat.
Una part important de la seua obra es conserva al Museu Naval de Madrid, però per a Dénia, estes escenes són una joia que mereix ser coneguda i posada en valor.
🟨 Versión en español
La Dénia marinera del siglo XIX según Rafael Monleón: bocetos de un paseo casi olvidado
A lo largo del tiempo, Dénia ha sido representada gráficamente con fines paisajísticos, turísticos y artísticos. El castillo y el puerto son, sin duda, los elementos más inmortalizados por fotógrafos y pintores. Pero no todos los artistas que la retrataron pasaron a la historia… Uno de ellos fue Rafael Monleón Torres, pintor valenciano especializado en temas navales, que visitó nuestra costa en 1871 y dejó una serie de bocetos poco conocidos hasta hace poco.
Gracias a la digitalización de fondos como los de la Biblioteca Nacional de España, hoy podemos redescubrir estas imágenes que nos transportan a una Dénia del pasado, aún marcada por la actividad portuaria, las barcas varadas en la arena y los perfiles de sus murallas.
Rafael Monleón: el pintor del mar
Nacido en Valencia en 1843, Monleón heredó la sensibilidad artística de su padre, el arquitecto Sebastián Monleón Estellés. Además de pintor, fue piloto naval, y combinó su experiencia marinera con una carrera artística centrada en la representación de embarcaciones con todo detalle técnico.
Se formó en Madrid, influenciado por Carlos de Haes, y en 1869 se convirtió en pintor honorario del Museo Naval. Su obra más célebre es “El combate de Trafalgar”, pero también realizó bocetos y acuarelas en distintos puntos de la costa española, entre ellos Dénia.
Un paseo dibujado por la costa de Dénia
Sus dibujos de Dénia muestran un recorrido visual desde Les Rotes hasta el barrio marinero del Raset. Empieza por el antiguo cementerio inglés del Marge Roig, al que él llama “Les tumbes roches”, y continúa por la Marineta Cassiana, donde retrata barcas de pescadores varadas en la arena.
Más adelante, se fija en las antiguas murallas del Fortí y en la cima del Montgó con sus construcciones. El artista perfila casas, barcas, espigones y figuras humanas que cargan sacos, reflejando el dinamismo de la vida portuaria.
Detalle técnico y romanticismo
Monleón era meticuloso con la representación de los barcos, pero también sensible a los paisajes y escenas cotidianas. Sus bocetos del barrio marinero muestran calles sin asfaltar, aves sobre la tierra, y embarcaciones junto a viviendas casi tocando el mar. Su dibujo es tan preciso que puede compararse con fotografías de décadas posteriores.
En uno de los bocetos, incluso anota el nombre de una embarcación: “Bruja”. Y en otro, retrata la fragata “Victoria”, anclada frente a Dénia en 1871, destacando su silueta contra el horizonte.
Testimonio de una época
Estos dibujos no solo son arte, son historia. Reflejan la Dénia marinera del siglo XIX, en plena actividad pasera, antes del turismo de masas. Gracias a estos esbozos, podemos imaginar la ciudad como era entonces, sentir su ambiente portuario, y valorar aún más su patrimonio.
Hoy, gran parte de la obra de Monleón se conserva en el Museo Naval de Madrid, pero sus bocetos de Dénia son un tesoro local que merece ser recordado.